Nis udhëtimin tënd- Panairi Ndërkombëtar i Turizmit Tirana 2019

Nga Misela Patrioti

Vetë jeta është një udhëtim, ndaj shpirti duhet të jetë një turist, edhe nëse është vetëm një herë në një kohë, duhet të njoh vlerën e njerëzve, pasi ai është një ndryshim që vazhdon, i thellë dhe i përhershëm në idetë e jetës. Ndoshta në udhëtim do të takosh shumë virtyte nga njerëz kalimtarë, por ndoshta do të takosh dhe veten, e më beso para pasqyrës nuk do të ndihesh më njësoj. Destinacioni drejt një vendi që t’i ëndërron të shkosh, nuk është një udhëtim, por një mënyre e re për të parë botën. Udhëtimi ripërtërin harmoninë e zbehur mes njeriut dhe fuqisë së universit.

Rëndësia e turizmit

Turizmi është bërë një sektor i rëndësishëm që ka një ndikim në zhvillimin e ekonomisë së vendit. Përfitimet kryesore të turizmit janë krijimi i të ardhurave dhe krijimi i vendeve të punës. Për shumë rajone dhe vende është burimi më i rëndësishëm i mirëqenies. Aftësia e ekonomisë kombëtare për të përfituar nga turizmi varet nga disponueshmëria e investimeve për të zhvilluar infrastrukturën e nevojshme dhe aftësinë e saj për të plotësuar nevojat e turistëve. Shqipëria ka një potencial turistik për zhvillimin e turizmit bregdetar dhe formave të tjera alternative të turizmit.

Ndikimi në trashëgimin kulturore

Turizmi gjithashtu lejon që pasuria të injektohet në një komunitet në mënyra të ndryshme.
Përveç të ardhurave, ka edhe avantazhe fantastike kulturore për turizmin. Mund të jetë një burim krenarie për komunitetet lokale dhe u lejon atyre të shohin historinë e tyre dhe trashëgiminë kulturore dhe të zhvillojnë identitetin e tyre të komunitetit. Kjo i ndihmon banorët vendas të mbajnë traditat dhe kulturën e tyre, duke e treguar atë për të gjithë vizitorët. Ky avantazh i turizmit është ajo që ka ruajtur shumë vende të trashëgimisë lokale nga shkatërrimi, përveç që t’u japë turistëve një pasqyrë të mrekullueshme në mënyrat e jetës lokale.

Sjellja e turistëve në një komunitet i jep jetë të re dhe krijon mundësi për sipërmarrësit që të krijojnë shërbime dhe produkte të reja ose objekte që nuk do të ishin të qëndrueshme vetëm në bazë të popullatës lokale të banorëve. Turistët janë të gjithë klientët potencialë dhe me qasjen e duhur mund të vihet në shënjestër në një strategji biznesi që lejon sukses.

Turizmi ju bën një njeri më të mirë

Më shumë sociale – Ju mësoni të bëni miq, të krijoni marrëdhënie edhe me njerëz të kulturave të ndryshme.

Ju përmirëson komunikimin – Udhëtimi jo vetëm që ju bën të ndiheni mirë duke biseduar me të huajt, por ju bën edhe komunikues më të mirë. Pas bisedës me njerëzit gjatë gjithë kohës, të njëjtat pyetje bëhen të mërzitshme. Ndaj njerëz të rinj, ide të reja, do ju motivojnë të bisedoni më gjatë.

Më shumë besim – Ti e ke udhëtuar botën. Me pak fjalë, keni bërë gjëra të mrekullueshme. Si mund të mos jeni të sigurt për aftësitë tuaja? Pasi të keni arritur kaq shumë, do të ndiheni shumë më të sigurt për të arritur atë që keni vendosur në mendjen tuaj.

Më shumë praktik – Ju keni humbur fluturime, keni hypur në autobusë të ngadaltë, kthesa të gabuara, vonesa, ushqim të pashëndetshëm rrugor, dhe shumë më tepër. Pra, ju keni mësuar se si t’i përshtatni planet tuaja nga ndryshimet e situatave. Jeta ju hedh në vështirësi, por ju ia dilni mbanë.

Më shumë aventurier – Kur bëheni të sigurt në aftësinë tuaj për të bërë ndonjë gjë, bëni gjithçka. Cili është qëllimi i jetës nëse nuk del nga zona juaj e rehatisë?!

Siguron paqen e mendjes- Ne të gjithë kemi stres dhe tension në jetën tonë. Udhëtimi na detyron të shkëputemi përkohësisht nga rutina jonë normale, duke na ndihmuar të vlerësojmë njerëzit dhe gjërat që kemi përreth. Si ajo thënia e famshme “Nuk e dimë kurrë vlerën e asaj që kemi derisa ta humbasim”.

Ndihmon që të merrni mendime origjinale dhe kreative- Besohet se nëse dikush del jashtë zonës së rehatisë, mendja bëhet më krijuese. Për të zhvilluar lidhje të reja nervore që shkaktojnë mendime origjinale dhe krijuese, duhet të eksploroni vende të reja dhe të dilni nga rutina juaj e përditshme.

Përmirëson tolerancën tuaj për pasiguri- Gjatë udhëtimit, do të gjeni veten të mbërthyer në situata ku gjërat nuk shkojnë gjithmonë ashtu siç është planifikuar. Situata të tilla do t’ju ndihmojnë të mësoni të përballoni pasiguritë në jetë.

Ngritja e besimit tuaj- Të jesh në një vend ku nuk njeh njeri do të të ndihmojë për të fituar besimin dhe mprehtësinë e mendjes. Ju do të zhvilloni aftësinë për të përballuar pengesat, të cilat do t’ju bëjnë një person të sigurt.

Ju jep një asimim të dytë- Takimi me njerëz të ndryshëm nga kultura dhe shoqëri të gjera siguron një arsimim që është e pamundur të futet në një shkollë, kolegj ose universitet tradicional. Nuk ka zëvendësim për shkollimin në “bankat e realitet”.

Krijon kujtime- Nëse udhëtoni me miqtë dhe anëtarët e familjes, udhëtimi ju ndihmon të krijoni lidhje më të forta dhe të bëni kujtime. Gjithashtu mund të ruani kujtimet e një jete duke krijuar albume me fotografi ose duke i publikuar ato në mediat sociale.

Ndihmon të argëtohesh- Pa marrë parasysh moshën tuaj, ekziston gjithmonë një kohë kur fëmija brenda jush dëshiron të ketë pak argëtim. Kur udhëtoni, çliroheni nga normat dhe komplekset dhe shijoni realisht atë që bëni.

Ndihmon që të njiheni me veten- Ndërsa udhëtoni, mund të gjeni veten të mbërthyer në situata që zakonisht nuk do të përjetoni në jetën tuaj të përditshme. Kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni veten dhe si reagoni ndaj rrethanave të tilla, duke ju përgatitur për situata të ngjashme.

Pra, udhëtimi dhe gjithçka që ai përfshin mbetet një ogur i mirë në jetën e secilit prej nesh, duke ndihmuar që nga jetesa e një individi, bizneset e deri në kulturën e një vendi. Të gjitha këto do të ndërthuren në Expocity Albania, gjatë Panairit Ndërkombëtar të Turizmit Tirana 2019, ku aktorët më të rëndësishëm të këtij sektori do t’ju tregojnë konkretisht rëndësinë e tij, e sesi secili prej nesh do të ndjejë përgjegjësinë dhe përfitimet që kemi ndaj tij.